Ciasto:
60 dag mąki pszennej tortowej
40 g świeżych drożdży
350 ml mleka 3,2%
100 g cukru+ 1 łyżeczka do rozczynu
½ łyżeczki pasty waniliowej
2 jajka
90 g masła
½ łyżeczki soli
Nadzienie:
150 g serka kremowego-takiego do smarowania pieczywa
1 łyżka musu z pomarańczy lub dżemu pomarańczowego
1 łyżeczka cukru
jajko do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Maślane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, oprószyć łyżką mąki przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
2.Nadzienie:
Twarożek rozetrzeć z cukrem i musem pomarańczowym na pastę.
3.Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować cienko około 3 milimetry na koło i radełkiem do pizzy podzielić na trójkąty. Na każdym trójkącie rozpoczynając od najszerszej części ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia zawijać do samego końca tak aby koniec rogalików był na spodzie, wtedy mamy pewność że rogaliki nie rozejdą się podczas pieczenia.
4.Ułożyć rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem odstawić na 15 minut w celu wyrośnięcia, następnie piec około 25 minut na grzaniu góra- dół w temp 170*c.Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Porady
Ciasto będzie się kleić do stolnicy ale starajmy się nie dosypywać dużo mąki wtedy rogaliki będą bardziej pulchniejsze.
Komentarze