Maślane rogaliki z marmoladą

4.51 (192 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

O tych rogalikach mogę pisać w samych superlatywach. Są łatwe w przygotowaniu. Zawsze się udają. Mięciutkie, maślane, smaczne również na drugi dzień:).

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    opakowanie suchych drożdży (7-8g)
    3 duże jajka
    300g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Rogaliki

Maślane rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z mąką. Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, jajka sól i cukier. Mieszamy. Przelewamy do mąki z drożdżami, wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli będzie klejące, dosypujemy mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy powidła i zwijamy rogaliki. Ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 3. Rogaliki pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia (około 10 minut). Po wyjęciu z piekarnika po raz trzeci smarujemy roztopionym masłem i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować