Rogaliki maślane

4.49 (176 ocen)

Pyszne rogaliki drożdżowe z dodatkiem masła i miodu. Idealne na śniadanie z kubkiem gorącego kakao lub podwieczorek.

Składniki:



  • 0,5 kg mąki pszennej
    2 łyżki miodu
    5 łyżek ciepłej wody
    30 g drożdży świeżych
    100 ml mleka
    50 g masła
    1 jajko
    1/4 szklanki cukru
    1 jajko do posmarowania
    do posypania mak

Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować