Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze)

4 (6 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To ciasto drożdżowe na kefirze jest przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z cynamonem, czekoladą, kajmakiem lub po prostu dżemem. Spróbujcie koniecznie :)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant
    – 530-550g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 300ml kefiru
    – 4 łyżki cukru
    – 2 jajka (1 jajko do ciasta, drugie- do posmarowania bułeczek)
    – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
    – 1/2 łyżeczki soli
    – nadzienie wg uznania
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać sól, cukier, olej, jajko i drożdże. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej ciasto będzie bardzo zbite. Miskę posmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie odgazować ciasto i odstawić na kolejne 40 minut. Następnie podzielić ciasto na 10-12 kawałków, delikatnie rozwałkować, nadziać ulubionym nadzieniem i uformować bułeczki lub rogaliki, mocno zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki odstawić na kolejne 20 minut. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-18 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować