Za oknem piękna zima tej jesieni, w domku cieplutko, zapach maślanych wypieków jeszcze unosi się w powietrzu, na stole tłoczą się gorące rogaliki pachnące cynamonem i masłem - idealne z konfiturą!!!
Maślane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżeczką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.
2.W dużej misce mieszamy jajka, dodajemy sól, mleko, cukier i olej. Powoli wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże i roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy np. przy pomocy drewnianej łyżki.
3.Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie nie będzie klejące. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
4.Po upływie godziny ciasto dzielimy na około 12-14 części. Z każdej formujemy małe bułeczki. Rozwałkowujemy je na lekko podsypanym mąką blacie. Rozwałkowane ciasto powinno mieć kształt owalnego placka o długości dłuższego boku ok. 15-20 cm. Każdy placuszek smarujemy małą ilością roztopionego masła. Zawijamy go jak naleśnik (wzdłuż krótszego boku) i formujemy kształt rogalika.
5.Rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w sporych odstępach (bardzo rosną przed i podczas pieczenia). Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika czekamy, aż nasze rogale lekko wyrosną (około 15 minut).
6.Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, cynamonem albo pozostawiamy bez posypki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Rogale pieczemy przez około 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Komentarze