Maślane piegusy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki płynne (z masłem) łączymy z mąką i drobno pokruszonymi płatkami. Dodajemy sól. Miksujemy na średnich obrotach z końcówką haka lub wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania spójnego, odrywającego się od dłoni ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok 18-22 minuty.
Komentarze