Maślane piegusy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Można je przygotować dzień wcześniej i zjeść na śniadanie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    2 jajka
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie drożdży instant (8g)
    1 szklanka mleka
    80g roztopionego i przestudzonego masła
    ½ kg mąki pszennej tortowej
    100g płatków kukurydzianych np „Kakao i miód”
    ½ łyżeczki soli

    Dodatkowo:

    1 małe jajko
    20g masła
    6 większych lub 12 małych truskawek
    Cukier kryształ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Rogaliki Śniadanie

Maślane piegusy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki płynne (z masłem) łączymy z mąką i drobno pokruszonymi płatkami. Dodajemy sól. Miksujemy na średnich obrotach z końcówką haka lub wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania spójnego, odrywającego się od dłoni ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok 18-22 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować