Rogale maślane

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te rogaliki maślane są pyszne, mięciutkie i pachną obłędnie. Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, praktycznie robi się sam, a my jedynie czekamy na efekty :-).

  • 3 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 580g mąki pszennej typ 500

    2 jaja M

    2 łyżki cukru

    ½ łyżeczki soli

    szklanka ciepłego mleka (250ml)

    100g masła

    20g świeżych drożdży

    trochę mleka do posmarowania rogali
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z drożdży, 50ml mleka oraz łyżeczki cukru przygotować zaczyn.

    2. Do dużej miski wsypać mąkę, sól oraz pozostały cukier, wymieszać.

    3. Masło roztopić, przestudzić.

    4. Do mąki dodać, mleko, jajka oraz zaczyn, zagnieść ciasto.

    5. Następnie dodać roztopione, przestudzone masło i zagniatać dalej do całkowitego wchłonięcia masła (około 5 minut).

    6. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5h (ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą).

    7. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować w mniej więcej kształt koła o grubości około 1cm.

    Podzielić na 12 części, zwinąć rogale (zaczynając od szerokiego końca). Pozostawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.

    8. Piekarnik rozgrzać do temp. 200C. Rogale posmarować mlekiem. Piec 10-15 minut (aż zrobią się złociste). Studzić na kratce.

Porady

Do rogali można dodać także nadzienie (na etapie zwijania) z konfitury lub sera .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować