Wigilijna masa makowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowa masa makowa ma ogromna przewagę nad kupną. Chyba jej największym plusem jest to że sami decydujemy o jej smaku i konsystencji dojąc swoje ulubione dodatki, bakalie, orzechy. Nie bez znaczenia jest tez fakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy konserwantów czy wzmacniaczy smak

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g masła
    45g maku
    60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny)
    10 suszonych śliwek
    60g orzechów włoskich
    pół szklanki płatków migdałów
    2-3 łyżki cukru wg. uznania
    kandyzowana skórka cytrynowa
    pół szklanki rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Wigilijna masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin.
    Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować