Mandarynkowiec z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pachnące owocami i czekoladą

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 12 jaj
    Pół kilo mandarynek plus 4 dodatkowo
    1,5 szklanki cukru
    10 łyżek bułki tartej 5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:1,5 kostki masła
    1 opakowanie kremu czekoladowego do chleba
    Dodatkowo; 3 tabliczki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mandarynkowiec z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół kilo mandarynek gotujemy w skorkach przez 1 godzinę zmieniając co jakiś czas wodę. Po wystudzeniu mielimy na małych oczkach maszynki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy aż pianą będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka i składniki sypkie. Na końcu dodajemy zmielone mandarynki. Pieczemy ciasto około 40 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.
    Masło utrzeć z kremem, przekładamy blaty, wierzch smarujemy częścią kremu. Na wierzchu układamy cząstki mandarynek. Całość zalewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować