Mandarynkowiec

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Placek ten wymyśliłam przerabiając przepis na ciasto maślankowe,który póżniej podawałam Pani Ewie Wachowicz w programie"Ewa Gotuje"

  • 60 min

Składniki:

  • 6-7 mandarynek o cienkiej skórce (około 450-500g )
    składniki ciasta;
    3 szklanki mąki
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1,5 szklanki musu z mandarynek
    3/4 szklanki oleju
    3 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mandarynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe mandarynki ze skórką zalewamy wrzątkiem.Od momentu zagotowania gotujemy 35- 40 minut,zlewamy wodę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
    Po czym miksujemy blenderem lub mielimy.
  • 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem ,dodajemy cukier,cukier waniliowy,oraz pozostałe "mokre" składniki i 1,5 szklanki musu mandarynkowego.
  • 3. Wszystko ucieramy i wlewamy do prostokątnej blaszki o wym.38x26,lub tortownicy o średnicy 29 cm uprzednio wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
    Pieczemy w tem.180 st. około 40-45 minut.

Porady

Ważne!!!!!!!! Musu nie może być więcej niż 1,5 szklanki,ponieważ wyjdzie zakalec! Można go zrobić również inaczej,dodając 1/3 szklanki cukru więcej,po czym całe jajka ubijać z cukrem przez 10 minut,i dopiero potem dodać pozostałe składniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować