Karpatka z kremem śmietankowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wodę i masło z solą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i proszek do pieczenia. Ciasto zmiksować do gładkiej konsystencji. Podzielić na dwie części i rozprowadzić na blaszce (o wym.25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek piec ok.30 minut w 180 st.(do zrumienienia ciasta).
2.Krem: 3 szklanki mleka i cukier zagotować. Mąki i żółtka wymieszać w pozostałym mleku i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać łyżkami ostudzony budyń. Masę budyniowo -maślaną podzielić na dwie równe części. Jedną część dokładnie połączyć z kakao, a drugą z sokiem z cytryny (jeśli masa będzie za mało słodka, można dodać więcej cukru).
3.Jedną część ciasta włożyć do blaszki, w której się piekło. Wyłożyć masę kakaową, dokładnie rozsmarować, a na niej masę śmietankową, wyrównać. Przykryć drugim ciastem parzonym. Tak przygotowaną karpatkę oprószyć cukrem pudrem i wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze