Ciasto tortowe z kremem czekoladowym

4.43 (160 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto przekładane kremem, przygotowanie jego nie jest trudne, a efekt murowany.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    7 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    krem:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    5 dag mlecznej czekolady
    3 łyżki kakao
    30 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    dodatkowo:
    1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
    herbatniki czekoladowe około 20 sztuk
    5 dag czekolady mlecznej
    3/4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.43 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżemy

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dosypywać porcjami cukier i ubić na szklistą, sztywną bezę. Żółtka delikatnie rozbić, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać żółtka jajek, delikatnie wymieszać. Mąki przesiać i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30 minut po upieczeniu formę z ciastem upuścić na twarda powierzchnię z około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
    Krem:
    W 1 szklance mleka rozmieszać kakao, mąki oraz żółtka, drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się wlać przygotowaną mieszankę, mieszać do momentu ponownego zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę połamać i dodać do budyniu, mieszać do momentu jej rozpuszczenia, następnie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowe utrzeć na krem z cukrem i do puszystego kremu dodawać małymi porcjami budyń ( koniecznie w temperaturze takiej jak masło czyli pokojowej), cały czas ucierając.

    Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, pierwszy ułożyć ponownie w formie nasączyć kawą, posmarować połową kremu na nim ułożyć herbatniki, a na nich rozsmarować dżem, przykryć drugim plackiem. Kolejny placek też nasączyć kawą i posmarować połową tego kremu co został, przykryć ostatnim nasączonym ciastem, rozsmarować resztę kremu i posypać wiórkami z czekolady. Ciasto odstawić najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki, aby zastygło i przeszło swoimi smakami.

Porady

Ciasto najlepsze nawet po 24 godzinach wtedy wprost rozpływa się w ustach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować