Ciasto tortowe z kremem czekoladowym

  • wyświetlono: 2167 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto przekładane kremem, przygotowanie jego nie jest trudne, a efekt murowany.

iziona
  • 18 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

ciasto:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
5 dag mlecznej czekolady
3 łyżki kakao
30 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
herbatniki czekoladowe około 20 sztuk
5 dag czekolady mlecznej
3/4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dosypywać porcjami cukier i ubić na szklistą, sztywną bezę. Żółtka delikatnie rozbić, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać żółtka jajek, delikatnie wymieszać. Mąki przesiać i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30 minut po upieczeniu formę z ciastem upuścić na twarda powierzchnię z około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
    Krem:
    W 1 szklance mleka rozmieszać kakao, mąki oraz żółtka, drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się wlać przygotowaną mieszankę, mieszać do momentu ponownego zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę połamać i dodać do budyniu, mieszać do momentu jej rozpuszczenia, następnie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowe utrzeć na krem z cukrem i do puszystego kremu dodawać małymi porcjami budyń ( koniecznie w temperaturze takiej jak masło czyli pokojowej), cały czas ucierając.

    Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, pierwszy ułożyć ponownie w formie nasączyć kawą, posmarować połową kremu na nim ułożyć herbatniki, a na nich rozsmarować dżem, przykryć drugim plackiem. Kolejny placek też nasączyć kawą i posmarować połową tego kremu co został, przykryć ostatnim nasączonym ciastem, rozsmarować resztę kremu i posypać wiórkami z czekolady. Ciasto odstawić najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki, aby zastygło i przeszło swoimi smakami.

Porady

Ciasto najlepsze nawet po 24 godzinach wtedy wprost rozpływa się w ustach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremczekoladaherbatnikikakaodżempyszne ciastociasto tortoweimprezowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Pyszne ciasto warstwowe, efektownie...

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym

Mocno czekoladowe ciasto przełamane...

Tortowe ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto tortowe z masą budyniową

Ucierane ciasto tortowe dwukolorowe...

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

Dodane przez: bogusia82

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

Pyszne ciasto z kremem budyniowym...

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Miękkie i mocno czekoladowe ciasto...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TORTOWE

Ciasto z porwanym biszkoptem,polanym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE