Delikatny, miękki biszkopt pokryty kremem czekoladowym. Proste w wykonaniu ciasto, które zachwyci Waszych gości. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt jest naprawdę super.
Biszkopt z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Następnie powoli wsypywać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka.
Miksować jeszcze chwilę. Na koniec wsypać obie mąki i kakao.
Zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników,
lub wymieszać łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki nasmarować masłem
i posypać bułką tartą.
Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25-30 minut.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
2.Krem czekoladowy najlepiej przygotować wcześniej, żeby spokojnie się schłodził.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
aż czekolada się rozpuści.
Kiedy przestygnie wstawić na 5 godzin do lodówki.
Po tym czasie krem czekoladowy przełożyć do miski i dodać serek mascarpone.
Zmiksować do połączenia składników.
3.Wierzch biszkoptu ściąć ostrym nożem i pokruszyć.
Do szklanki wlać wodę i rum. Dodać cukier i wymieszać.
Nasączyć tym biszkopt od góry. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem czekoladowy.
Rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać okruszkami z ciasta
i lekko docisnąć.
Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Komentarze