Biszkopt z kremem czekoladowym

4 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, miękki biszkopt pokryty kremem czekoladowym. Proste w wykonaniu ciasto, które zachwyci Waszych gości. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt jest naprawdę super.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    5 łyżek mąki pszennej tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao

    Krem czekoladowy:
    200 g. śmietanki 30%
    100 g. czekolady mlecznej
    100 g. czekolady gorzkiej
    1 opakowanie serka mascarpone 250 g.

    Nasączenia biszkoptu:
    1/3 szklanki wody
    1 łyżka rumu
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkopt z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z kremem czekoladowym 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Następnie powoli wsypywać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka.
    Miksować jeszcze chwilę. Na koniec wsypać obie mąki i kakao.

    Zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników,
    lub wymieszać łyżką.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki nasmarować masłem
    i posypać bułką tartą.
    Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25-30 minut.
    Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
  • Biszkopt z kremem czekoladowym 2. Krem czekoladowy najlepiej przygotować wcześniej, żeby spokojnie się schłodził.
    Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
    aż czekolada się rozpuści.
    Kiedy przestygnie wstawić na 5 godzin do lodówki.
    Po tym czasie krem czekoladowy przełożyć do miski i dodać serek mascarpone.
    Zmiksować do połączenia składników.
  • 3. Wierzch biszkoptu ściąć ostrym nożem i pokruszyć.
    Do szklanki wlać wodę i rum. Dodać cukier i wymieszać.
    Nasączyć tym biszkopt od góry. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem czekoladowy.
    Rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać okruszkami z ciasta
    i lekko docisnąć.
    Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować