Mały torcik czekoladowy bez mąki i tłuszczu

0 (0 ocen)

Najlepsze jest to,że nie ma w nim grama mąki, tłuszczu a ciasto jest wilgotne i puszyste, niezbyt ciężkie. Samo ciasto to oczywiście nieśmiertelne brownie z ciecierzycy, ale krem czekoladowy to dopiero przebój,zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:
    180 g ugotowanej ciecierzycy
    1 jajko
    15 g otrąb orkiszowych
    8 g kakao
    100 g jogurtu naturalnego 0%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    20 g cukru brzozowego
    Krem czekoladowy:
    270 g ugotowanej ciecierzycy
    150 g daktyli suszonych
    35 g masła orzechowego,najlepiej domowego
    50 ml mleka 1,5%
    40 g kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Mały torcik czekoladowy bez mąki i tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać ekstrakt waniliowy i znów zmiksować. Do miski kakao i otręby oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.
  • 2. Jajko utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem. Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do małej keksówki ( ja użyłam małej aluminiowej jednorazowej foremki). Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
  • 3. Krem czekoladowy*:
    Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić zupełnie. Daktyle zalać wrzątkiem. Poziom wody powinien być taki, aby przykryć daktyle. Zostawić na około 20 minut. Następnie odcedzić, ale 1/4 szklanki wody zachować.
    Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę, dodać daktyle i 4 łyżki wody zmiksować.
  • 4. Następnie dodać kakao, mleko, masło orzechowe i dokończyć miksowanie na gładki krem. Jeśli miksowanie jest utrudnione, dodać jeszcze odrobinę wody, w której się moczyły daktyle.
    Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciasto w dwóch niewysokich warstwach. Udekorować liczi. Smacznego!

Porady

*Kremu czekoladowego wychodzi znacznie więcej niż potrzeba do ciasta, około 650 g. Resztę kremu wykorzystać dowolnie, do naleśników,smarowania chleba czy muffinek. *Do torciku wykorzystałam około 250 g kremu Taki krem to chuda,bardzo chuda wersja znanego kremu czekoladowego. Ten popularny krem w 100 g ma 546 kcal, a krem w mojej wersji 166 kcal. Ogromna różnica, prawda? * Kaloryczność torciku to 156 kcal w 100 g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować