Mały torcik czekoladowy bez mąki i tłuszczu

  • wyświetlono: 561 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najlepsze jest to,że nie ma w nim grama mąki, tłuszczu a ciasto jest wilgotne i puszyste, niezbyt ciężkie. Samo ciasto to oczywiście nieśmiertelne brownie z ciecierzycy, ale krem czekoladowy to dopiero przebój,zapraszam:)

20191005_083333

Składniki

Ciasto:
180 g ugotowanej ciecierzycy
1 jajko
15 g otrąb orkiszowych
8 g kakao
100 g jogurtu naturalnego 0%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka ekstraktu waniliowego
20 g cukru brzozowego
Krem czekoladowy:
270 g ugotowanej ciecierzycy
150 g daktyli suszonych
35 g masła orzechowego,najlepiej domowego
50 ml mleka 1,5%
40 g kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Mały torcik czekoladowy bez mąki i tłuszczu

  • 1. Ciasto:
    Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać ekstrakt waniliowy i znów zmiksować. Do miski kakao i otręby oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.
  • 2. Jajko utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem. Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do małej keksówki ( ja użyłam małej aluminiowej jednorazowej foremki). Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
  • 3. Krem czekoladowy*:
    Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić zupełnie. Daktyle zalać wrzątkiem. Poziom wody powinien być taki, aby przykryć daktyle. Zostawić na około 20 minut. Następnie odcedzić, ale 1/4 szklanki wody zachować.
    Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę, dodać daktyle i 4 łyżki wody zmiksować.
  • 4. Następnie dodać kakao, mleko, masło orzechowe i dokończyć miksowanie na gładki krem. Jeśli miksowanie jest utrudnione, dodać jeszcze odrobinę wody, w której się moczyły daktyle.
    Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciasto w dwóch niewysokich warstwach. Udekorować liczi. Smacznego!

Porady

*Kremu czekoladowego wychodzi znacznie więcej niż potrzeba do ciasta, około 650 g. Resztę kremu wykorzystać dowolnie, do naleśników,smarowania chleba czy muffinek.
*Do torciku wykorzystałam około 250 g kremu
Taki krem to chuda,bardzo chuda wersja znanego kremu czekoladowego. Ten popularny krem w 100 g ma 546 kcal, a krem w mojej wersji 166 kcal. Ogromna różnica, prawda?
* Kaloryczność torciku to 156 kcal w 100 g.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyurodzinyWigiliadla dzieciprzyjęcieboże narodzeniekrem czekoladowyciasto bez mąkiciasto bez tłuszczunowy rokprzepisy_fitbrownie z ciecierzycykrem czekoladowy z ciecierzycyciecierzyca gotowana

Komentarze

Podobne przepisy

SERNICZEK

Dodane przez: Agaa110

serniczek bez tłuszczu i cukru dietetyczne...

DIETETYCZNY SERNICZEK BANANOWY-...

Racuszki smażone bez tłuszczu

Dodane przez: Futka

Racuszki smażone bez tłuszczu

Propozycja na puszyste, słodkie...

Biszkopt orzechowy ze śmietaną

Dodane przez: aicha1988

Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i...

Puszyste, wilgotne i aromatyczne...

Tort fasolowy z polewą czekoladową, bezglutenowy

Dodane przez: AnkaFiranka

Tort czekoladowy z fasoli, bez mąki, bez...

Ciasto wyszło wilgotne i mięciutkie...

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ BEZ TŁUSZCZU

Dodane przez: monikaT83

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ BEZ TŁUSZCZU

Mocno "serowy" sernik,pyszny i...

szarlotka bez mąki i cukru

Dodane przez: slodziutkamama

Szarlotka dla cukrzyków bez pszennej mąki...

Przepis na tą szarlotkę powstał...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE