Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

4.5 (143 ocen)

Ciasta bez mąki budzą zazwyczaj zaniepokojenie. Poczęstować się, czy nie? Upiec, czy nie? Zapewniam, że jak na dietetyczne ciasto to wychodzi pyszne! Jeśli nie wiemy co kryje ono w środku trudno jest odgadną, że to fasola:) Taki smakołyk możemy jeść bez większych wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • Blaszka 10x 25 cm
    Składniki:
    • 2 puszki fasoli czerwonej (po 400gram),
    • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich,
    • 180 gram suszonych daktyli,
    • 3 -4 lekko kopiate łyżki kakao,
    • 400 gram jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego),
    • 4 jajka,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Wykończenie:
    • 200 gram sera białego (z wiaderka),
    • 1/3 szklanki mleka,
    • ok 10 daktyli,
    • 1 łyżeczka zaparzonej kawy rozpuszczalnej,
    • 1 kopiata łyżeczka żelatyny (lub 2 płaskie łyżeczki),
    • kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie daktyli 1. CIASTO:
    Daktyle zalewamy gotująca wodą , tak by woda opływała je do połowy wysokości. Przykrywamy i pozostawiamy by napęczniały i zmiękły. Gotowe miksujemy na gładką masę.
    Białka oddzielany od żółtek. Ubijamy z nich pianę.
    Fasole wykładamy na sitko, przelewamy wodą i odsączamy.
  • przygotowana fasola 2. Odsączoną fasolę przekładamy do malaksera. Delikatnie miksujemy.
  • dodanie masy daktylowej i jogurtu 3. Następnie dodajemy do niej masę daktylową, kakao, żółtka oraz jogurt. Całość miksujemy na gładką masę.
  • dodanie orzechów i proszku do pieczenia 4. Do zmiksowanej dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz orzechy.
  • dodanie białek 5. Delikatnie miksujemy, po czym dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek.
    Gotową masę wykładamy do przygotowanej foremki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowe wyciągamy, dokładnie studzimy i wykańczamy.
    WYKOŃCZENIE:
    Daktyle tak jak wcześniej zalewamy wodą by napęczniały, po czym miksujemy.
    W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Ser miksujemy z dodatkiem masy daktylowej. Do jednolitej masy dodajemy kawę do smaku. Następnie wlewamy żelatynę, miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na przestudzone ciasto, równo rozprowadzamy. Wierzch posypujemy delikatnie kakao i odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

To jakby odchudzone brownie, mocno czekoladowe, wilgotne:):). Na prawdę polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować