Ciasto malinowa pierzynka

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wreszcie doczekałam się takiej ilości malin w moim ogródku, żeby wystarczyło na duże ciasto. Zrobiłam kruche kakaowe z malinową masą i bezą oprószoną migdałami. Maliny troszkę przełamały słodycz bezy więc całość była idealnie wyważona, nie za słodka. Polecam na rodzinne przyjęcia, nada się doskonale.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    300 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    łyżka ciemnego kakao
    2 żółtka

    na masę malinową:

    600 ml śmietanki kremówki
    opakowanie masy malinowej (dodatku do śmietany)
    2 szklanki malin (lub pół na pół z jeżynami)

    na bezę:

    4 białka
    3/4 szklanki cukru
    2-3 łyżki migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Beza

Ciasto malinowa pierzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, schłodzić przez godzinę w lodówce. Około łyżkę ciasta odłożyć, resztę podzielić na połowę i każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Odłożony kawałek także rozwałkować (obojętnie jak, bo później będzie trzeba go pokruszyć). Białka ubić na pianę, nadal ubijając powoli dosypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta wyłożyć ją na jedną część ciasta i posypać migdałami. Wszystkie trzy ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Ciasto z pianą piec jeszcze dodatkowo 10 minut w 160*C. Wystudzić.
  • 2. Kremówkę ubić, pod koniec wsypując proszek malinowy. Odłożone ciasto pokruszyć do masy, dodać maliny i wyłoży na ciasto kakaowe. Przykryć blatem z bezą. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować