Ciasto Malinowa chmurka

  • wyświetlono: 5438 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi.

P1018962_Fotor
  • 24 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok 25x35cm

KRUCHE CIASTO

-5 żółtek (białka odkładamy do bezy)
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-100g masła
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)


GALARETKA Z MALINAMI

-500g malin świeżych lub mrożonych
-3 malinowe galaretki
-3,5 szkl wody

KREM

-650ml śmietanki 30 lub 36%
-250g serka kremowego lub mascarpone
-1,5 łyżki żelatyny
-125ml wody
-3/4 szkl cukru pudru

BEZA

-5 białek
-szczypta soli
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-200g cukru
-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie)
-płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Malinowa chmurka

  • KRUCHY SPÓD1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
    Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut.
    Spód wyciągamy delikatnie z blaszki.
  • BEZA2. BEZA
    Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.
    Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi. Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni. Beza ma być twarda, sucha. Ja moją zostawiłam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
    Bezę wyciągamy z blaszki, studzimy.
  • MALINY3. Na dno blaszki dajemy kruchy spód.

    WARSTWA MALINOWA
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny (jak używamy mrożonych-to dodajemy rozmrożone) i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.
  • MASA4. MASA ŚMIETANOWO-SEROWA
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy.
    W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę.
  • BEZA5. Wyrównujemy i na to kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaMalinypyszne ciastomalinowa chmurka

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa Chmurka

Dodane przez: Doro.ta

Ciasto "Malinowa chmurka"

Pyszne połączenie malin ze słodyczą...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Agnieszka920305

Ciasto Malinowa chmurka

Placek na każdą okazję. Nie za...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Kreatywnachwila.pl

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to idealny deser...

image-0n2ngfg

Dodane przez: marzencia117

Ciasto Malinowa chmurka

Prawdziwa rozkosz podniebienia...

Malinowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Malinowa chmurka

Smakowite połączenie galaretki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE