Makowo- bakaliowy zawijaniec

  • wyświetlono: 872 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Masa makowa i ciasto drożdżowe to bardzo pyszne połączenie. Całość dopełnia słodki lukier oraz chrupiące orzechy. Zawijaniec polecam na świąteczny stół :).

Jaga85

Składniki

Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 szklanki cukru drobnego do wypieków,
• 3 jajka,
• Szczypta soli,
• 5 dag świeżych drożdży,
• 12 dag margaryny mlecznej
Nadzienie:
• 400 gram gotowej masy makowej,
• 1 łyżka kakao,
• Około 10 dag orzechów włoskich,
• Około 10 dag moreli suszonych,
• Jajko do posmarowania,
Dodatkowo:
• 1 łyżka mleka,
• 3-4 łyżki cukru pudru,
• Orzechy siekane do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Makowo- bakaliowy zawijaniec

  • dodanie składników ciasta do rozczynu1. CIASTO:Mleko przelewamy do garnka w którym będzie wyrabiane ciasto. Stawiamy je na gazie i delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2-3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowy rozczyn pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy margarynę.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier kryształ oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 7 minut. Po tym czasie dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, wyrabiane w sumie około 15 minut, powinno odchodzić od dłoni.
  • wyrośnięte ciasto2. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
  • wyłożenie nadzienia3. Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy wyrośnięte ciasto. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Tak przygotowane smarujemy masą makową połączoną z kakao.
    Na masę wykładamy posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę morele.
  • nacinanie rolady4. Brzegi ciasta delikatne zawijamy do środka, a następnie zwijamy roladę. Roladę przekładamy na blaszkę. Tak przygotowaną przecinamy wzdłuż , pozostawiając jeden nie nacięty koniec.
  • przekręcanie5. Powstałe połówki rolady zaplatamy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Całość pozostawiamy na około 15 minut by ciasto podrosło.
    Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Jeszcze ciepłe przekładamy na kratkę, lukrujemy i posypujemy orzechami. Gdy ciasto ostygnie możemy je zajadać.
  • lukrowanie6. LUKIER: Mleko łączymy z cukrem pudrem, by powstał gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy wyjęte z piekarnika ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimakWigiliabakalieciasto drożdżowemasa makowaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1kq6dxo

Dodane przez: KORAL

Zawijaniec z jabłkami

Jeśli lubicie ciasto drożdżowe...

krucho-drozdzowy zawijaniec z makiem

Dodane przez: klementynka

krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem

Bez takiego makowca nie wyobrażamy...

Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy

Dodane przez: Dalia84

Bakaliowy pomarańczowiec

Bardzo ciekawe w smaku ciasto....

Zawijaniec różano- orzechowy

Dodane przez: Jaga85

Zawijaniec różano- orzechowy

To bardzo, ale to bardzo smaczny...

GOTOWY ZAWIJANIEC

Dodane przez: selerka

ZAWIJANIEC BUDYNIOWY

SMAKOLYK PROSTO OD MAMY

Stefania bakaliowa

Dodane przez: Agnieszka Rec

Stefania bakaliowa

Stefania z kruchego ciasta i mocno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE