Makowo- bakaliowy zawijaniec

4.5 (168 ocen)

Masa makowa i ciasto drożdżowe to bardzo pyszne połączenie. Całość dopełnia słodki lukier oraz chrupiące orzechy. Zawijaniec polecam na świąteczny stół :).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 szklanki cukru drobnego do wypieków,
    • 3 jajka,
    • Szczypta soli,
    • 5 dag świeżych drożdży,
    • 12 dag margaryny mlecznej
    Nadzienie:
    • 400 gram gotowej masy makowej,
    • 1 łyżka kakao,
    • Około 10 dag orzechów włoskich,
    • Około 10 dag moreli suszonych,
    • Jajko do posmarowania,
    Dodatkowo:
    • 1 łyżka mleka,
    • 3-4 łyżki cukru pudru,
    • Orzechy siekane do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Makowo- bakaliowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie składników ciasta do rozczynu 1. CIASTO:Mleko przelewamy do garnka w którym będzie wyrabiane ciasto. Stawiamy je na gazie i delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2-3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowy rozczyn pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy margarynę.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier kryształ oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 7 minut. Po tym czasie dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, wyrabiane w sumie około 15 minut, powinno odchodzić od dłoni.
  • wyrośnięte ciasto 2. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
  • wyłożenie nadzienia 3. Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy wyrośnięte ciasto. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Tak przygotowane smarujemy masą makową połączoną z kakao.
    Na masę wykładamy posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę morele.
  • nacinanie rolady 4. Brzegi ciasta delikatne zawijamy do środka, a następnie zwijamy roladę. Roladę przekładamy na blaszkę. Tak przygotowaną przecinamy wzdłuż , pozostawiając jeden nie nacięty koniec.
  • przekręcanie 5. Powstałe połówki rolady zaplatamy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Całość pozostawiamy na około 15 minut by ciasto podrosło.
    Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Jeszcze ciepłe przekładamy na kratkę, lukrujemy i posypujemy orzechami. Gdy ciasto ostygnie możemy je zajadać.
  • lukrowanie 6. LUKIER: Mleko łączymy z cukrem pudrem, by powstał gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy wyjęte z piekarnika ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować