Wieniec makowo-bakaliowy

0 (0 ocen)

Mój pierwszy wieniec i makowiec:) i tylko tyle zostało do zdjęcia więc chyba nieźle smakuje:)

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki
    2 opakowania drożdży instant
    100 g cukru
    200 ml mleka
    125 margaryny
    1 jajko

    Nadzienie:

    100 g rodzynek
    100g suszonych śliwek
    100 g suszonych moreli
    50 ml amaretto
    160 g mielonych migdałów
    50 g maku
    100 g cukru trzcinowego
    120 ml śmietany 30%

    Polewa:

    5 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    ½ szklanki cukru pudru
    50 g margaryny
    100 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Makowiec Desery

Wieniec makowo-bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mleko pogrzać, margarynę roztopić. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i przesiany cukier. Wymieszać.
  • 2. Dodać jajko oraz przestudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Dno miski wysypać mąką i położyć ciasto.
  • 3. Lekko posypać z góry mąką i przykryć ściereczką. Odłożyć na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3-4 mm.
  • owoce namoczyć w amretto 4. Nadzienie:

    Morele i śliwki pokroić na paseczki. Razem z rodzynkami przełożyć do miseczki i zalać amaretto. Odłożyć na 30 minut.
  • dodać mak, migdały i cukier 5. Następnie dodać do miski mielone migdały, cukier trzcinowy. Na suchej patelni uprażyć mak i także dodać go do miski. Wymieszać. Wlać śmietankę i wszystko dobrze wymieszać.
  • uformować woeniec 6. Wykonanie:

    Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nadzienie i zwinąć ciasto w roladę ( od dłuższego boku). Następnie oba końce złączyć ze sobą tworząc wieniec. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( można też użyć tortownicy z kominem). Piec około 60 minut w 180 st. Ostudzić.
  • 7. Polewa:

    Do rondelka dodać cukier i kakao. Wymieszać. Wlać wodę i znów wymieszać. Podgrzewać do zagotowania ca chwile mieszając. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Ogrzewać nadal aż się rozpuści. Na koniec dodać kawałki czekolady i także ogrzewać do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Ostudzić i polać wieniec. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować