Wieniec makowo-bakaliowy

  • wyświetlono: 281 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mój pierwszy wieniec i makowiec:) i tylko tyle zostało do zdjęcia więc chyba nieźle smakuje:)

20191005_083333

Składniki

Ciasto:

500 g mąki
2 opakowania drożdży instant
100 g cukru
200 ml mleka
125 margaryny
1 jajko

Nadzienie:

100 g rodzynek
100g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
50 ml amaretto
160 g mielonych migdałów
50 g maku
100 g cukru trzcinowego
120 ml śmietany 30%

Polewa:

5 łyżki wody
2 łyżki kakao
½ szklanki cukru pudru
50 g margaryny
100 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Wieniec makowo-bakaliowy

  • 1. Ciasto:

    Mleko pogrzać, margarynę roztopić. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i przesiany cukier. Wymieszać.
  • 2. Dodać jajko oraz przestudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Dno miski wysypać mąką i położyć ciasto.
  • 3. Lekko posypać z góry mąką i przykryć ściereczką. Odłożyć na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3-4 mm.
  • owoce namoczyć w amretto4. Nadzienie:

    Morele i śliwki pokroić na paseczki. Razem z rodzynkami przełożyć do miseczki i zalać amaretto. Odłożyć na 30 minut.
  • dodać mak, migdały i cukier5. Następnie dodać do miski mielone migdały, cukier trzcinowy. Na suchej patelni uprażyć mak i także dodać go do miski. Wymieszać. Wlać śmietankę i wszystko dobrze wymieszać.
  • uformować woeniec6. Wykonanie:

    Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nadzienie i zwinąć ciasto w roladę ( od dłuższego boku). Następnie oba końce złączyć ze sobą tworząc wieniec. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( można też użyć tortownicy z kominem). Piec około 60 minut w 180 st. Ostudzić.
  • 7. Polewa:

    Do rondelka dodać cukier i kakao. Wymieszać. Wlać wodę i znów wymieszać. Podgrzewać do zagotowania ca chwile mieszając. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Ogrzewać nadal aż się rozpuści. Na koniec dodać kawałki czekolady i także ogrzewać do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Ostudzić i polać wieniec. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibakaliemakowiecboże narodzeniewieniec

Komentarze

Podobne przepisy

Wieniec orzechowo-bananowy

Dodane przez: Świeca Urszula

Wieniec orzechowo-bananowy

Pyszny wieniec orzechowo -bananowy...

Gotowe ciasto

Dodane przez: Agnieszka78

Wieniec drożdżowy

Wyśmienite puszyste i wilgotne...

Orzechowy wieniec

Dodane przez: mariOla093

Orzechowy wieniec

Pyszne drożdżowe ciasto, do tego...

Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy

Dodane przez: Dalia84

Bakaliowy pomarańczowiec

Bardzo ciekawe w smaku ciasto....

wieniec bezowy z truskawkami

Dodane przez: martula85

Wieniec bezowy z truskawkami

Wieniec pięknie się prezentuje.Beza...

Bakaliowy sernik

Dodane przez: dorota w

Bakaliowy sernik

Przepyszny świąteczny sernik z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE