Ten przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków!
Składniki:
(na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm)
4 jajka
330 g cukru
120 g masła
360 g maku suchego
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
300 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka z 1 pomarańczy
70 g orzechów
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
oraz kandyzowana skórka pomarańczowa
Ciasto makowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misie miksera umieścić białka jajek z szczyptą soli i ubić na sztywno a następnie powoli wsypywać cukier. Ubić do powstania lekkiej i puszystej masy a następnie dodać żółtka. Strużką wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając. Nastepnie cały czas mieszając dodawać kolejno mąkę, śmietanę, mak, proszek do pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy.
Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Z cukru i soku pomarańczowego utrzeć lukier. Udekorować wierzch ciasta, posypać kandyzowaną skórką.
Komentarze