Drożdżowiec makowo-bakaliowy

4.98 (194 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

To ciasto, które z każdym dniem zyskuje na smaku. Choć przy jego wykonaniu jest trochę pracy efekt wynagradza wszystko:). Polecam na Świąteczny stół, ale nie tylko.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Warstwa makowa:
    • 250 gram suchego maku,
    • 150 gram cukru pudru,
    • 100 gram masła,
    • 3 jajka,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Aromat migdałowy,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    • Garść rodzynek,
    • Garść pokrojonych orzechów włoskich,
    • Szczypta soli,
    • Mleko do sparzenia maku

    Warstwa orzechowa:
    • 4 białka,
    • 200 gram cukru kryształu,
    • 200 gram mielonych orzechów włoskich,
    • Szczypta soli

    Warstwa bakaliowa:
    • ¾ słoiczka powidła śliwkowego,
    • 400 gram bakalii (u mnie mieszanka: morele, figi, żurawina, orzechy włoskie, śliwki kalifornijskie, rodzynki)

    Ciasto drożdżowe:
    • 600 gram mąki tortowej,
    • 50 gram świeżych drożdży,
    • 130 gram masła,
    • 120 gram margaryny,
    • Szczypta soli,
    • 1 duże jajko,
    • 4 żółtka,
    • 3 łyżki cukru,
    • około 4-5 łyżki kwaśnej śmietany

    Dodatkowo:
    • polewa czekoladowa do wykończenia ciasta,
    • posypka śnieżki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Drożdżowiec makowo-bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie warstwy makowej 1. WARSTWA MAKOWA:Mak gotujemy w mleku około 0,5 godziny. Gotowy odcedzamy i studzimy. Gdy ostygnie mielimy go 2 razy. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Do utartych składników dodajemy mak. Gdy mak połączy się z tłuszczem dodajemy do niego olejek migdałowy, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. W dalszej kolejności białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubite łączymy z makiem. Gotową masę makową łączymy z bakaliami.
    WARSTWA ORZECHOWA: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści całość delikatnie łączymy z orzechami.
  • przygotowane składniki 2. CIASTO DROŻDŻOWE: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do niej masło, margarynę, jajko, żółtka, sól oraz cukier. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie.
  • podział ciasta 3. Tak przygotowane także dodajemy do mąki. Przygotowane składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
    Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części.
  • wyłożenie bakalii 4. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód blaszki. Ciasto to smarujemy powidłem. Na powidło wykładamy warstwę pokrojonych bakalii.
  • przykrycie bakalii ciastem 5. Bakalie przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta drożdżowego. Ciasto to nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • wyłożenie warstwy makowej 6. Na drugą część ciasta wykładamy warstwę makową.
  • wyłożenie orzechowej warstwy 7. Ciasto makowe przykrywamy trzecią częścią rozwałkowanego ciasta drożdżowego. Ciasto to także nakłuwamy. Następnie wykładamy na nie warstwę orzechową. Orzechową warstwę przykrywamy ostatnią częścią ciasta drożdżowego. Wierzch ciasta nakłuwamy w widelcem.
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika. Pozostawiamy go tam przy włączonym świetle na około 50 minut. Gdy podrośnie piekarnik włączamy na 180°C. Ciasto pieczemy 60 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić przykrywamy go folią aluminiową.
    Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

    DEKORACJA: Przestudzone ciasto wykańczamy polewą czekoladową. Wierzch posypujemy cukrowymi gwiazdkami. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować