Wielkanocne wypieki z ciasta drożdżowego goszczą na moim rodzinnym stole od lat.Ten zawijaniec należy do bardziej luksusowych,ale nieskomplikowanych wypieków. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje.
Drożdżowy zawijaniec bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce, zagnieść.
2.Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm w kształcie prostokąta, którego jeden z boków będzie odpowiadać długości formy keksowej.Na powierzchni rozwałkowanego ciasta ułożyć bakalie. Dla tych, którzy lubią bardziej wilgotne ciasto, proponuję polać bakalie miodem lub konfiturą morelową.
3.Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku i włożyć do natłuszczonej formy keksowej.Ciasto można (ale nie jest to konieczne) odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Komentarze