Makowiec na kruchym cieście

4.49 (158 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prosty ale pyszny makowiec na kruchym cieście. Gruba warstwa makowa z dużą ilością bakalii ozdobiona jest ciasteczkowymi gwiazdkami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa makowa:
    300 g mielonego suchego maku
    300 ml mleka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    100 g śliwek kalifornijskich
    100 g suszonej żurawiny
    100 g suszonych moreli
    4 jajka

    Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    2 żółtka
    100 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    80 g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa:
    Do rondelka wlać mleko, dodać miód i połowę cukru, zagotować. Wsypać mielony mak, mieszając, gotować ok. 2 minut. Zostawić do ostudzenia.
    Bakalie drobno pokroić, wsypać do ostudzonego maku. Dodać żółtka,dobrze wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
    1/4 część ciasta rozwałkować, wykroić małą foremką w kształcie gwiazdki ok. 12 sztuk ciastek. Odłożyć na bok. Pozostałe ciasto równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
  • 3. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch ułożyć wycięte gwiazdki z kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować