Ciasto biszkoptowe z makiem. Ciasto z masą galaretkowo-jeżynową i bitą śmietaną. Ciasto z białą polewą i czekoladową posypką, wyszło pyszne.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT MAKOWY : 2 x :
-4 jajka
-2 łyżki zimnej wody
-200 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-100 g. maku
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA GALARETKOWO-JEŻYNOWA :
-200 ml. jeżyn w syropie-przetartych
-800 ml. wody
-cukier opcjonalnie w zależności jak słodki jest mus jeżynowy
-2 różowe budynie
-2 galaretki czerwone
-100 g. masła
KREM ŚMIETANKOWY:
-1 l. śmietanki 30 %
-2 śmietan-fixy
-250 g. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-250 g. polewy białej w pastylkach
-ok. 70 ml. śmietanki 30 %
-40 g. płatków czekoladowych
Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptę soli i wodą a potem po trochu dosypywanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać dosypując też mak.Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *. Drugi biszkopt upiec taki sam. Jeden z powrotem włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
2.masa-Jeżyny wraz z syropem przetrzeć przez gęste sitko.Dopełnić wodą do 1 l. i zagotować. Budynie wymieszać z pół szklanką wody i ugotować budyń na tym soku.Odstawić i zaraz dodać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Następnie wmieszać masło.Masę ostudzić do letniego często mieszając i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Schłodzić w lodówce do zestalenia masy.
3.krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem, potem z serkiem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na mus i rozsmarować.
4.Przykryć drugim biszkoptem, ale dołem do góry.
5.polewa-Polewę czekoladową wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą. Trochę ostudzić i wylać na górę placka. Zaraz posypać płatkami czekoladowymi i ciasto schłodzić.
Komentarze