Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z makiem. Ciasto z masą galaretkowo-jeżynową i bitą śmietaną. Ciasto z białą polewą i czekoladową posypką, wyszło pyszne.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT MAKOWY : 2 x :
    -4 jajka
    -2 łyżki zimnej wody
    -200 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -100 g. maku
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA GALARETKOWO-JEŻYNOWA :
    -200 ml. jeżyn w syropie-przetartych
    -800 ml. wody
    -cukier opcjonalnie w zależności jak słodki jest mus jeżynowy
    -2 różowe budynie
    -2 galaretki czerwone
    -100 g. masła

    KREM ŚMIETANKOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -2 śmietan-fixy
    -250 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -250 g. polewy białej w pastylkach
    -ok. 70 ml. śmietanki 30 %
    -40 g. płatków czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptę soli i wodą a potem po trochu dosypywanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać dosypując też mak.Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *. Drugi biszkopt upiec taki sam. Jeden z powrotem włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
  • Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym 2. masa-Jeżyny wraz z syropem przetrzeć przez gęste sitko.Dopełnić wodą do 1 l. i zagotować. Budynie wymieszać z pół szklanką wody i ugotować budyń na tym soku.Odstawić i zaraz dodać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Następnie wmieszać masło.Masę ostudzić do letniego często mieszając i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Schłodzić w lodówce do zestalenia masy.
  • Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym 3. krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem, potem z serkiem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na mus i rozsmarować.
  • Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym 4. Przykryć drugim biszkoptem, ale dołem do góry.
  • Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym 5. polewa-Polewę czekoladową wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą. Trochę ostudzić i wylać na górę placka. Zaraz posypać płatkami czekoladowymi i ciasto schłodzić.
  • Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym 6. Moje świąteczne wypieki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować