Makowe różyczki

4.5 (184 ocen)

Te makowe drożdżówki przepięknie wyglądają z zewnątrz – jak róże – ale także w środku – po przekrojeniu uzyskujemy wspaniały wzór. A wszystko za sprawą formowania drożdżówek z drożdżowych naleśniczków. Babeczki pysznie smakują, ciasto miękkie i pulchne – warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie.

Składniki:

  • • 550g mąki,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 25g świeżych drożdży,
    • 70g cukru,
    • 200ml mleka,
    • 100g masła,
    • 2 jajka,
    • 400g masy makowej,
    • Opcjonalnie: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Makowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowe różyczki 1. Masło roztapiamy i studzimy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut aż podrośnie.
  • Makowe różyczki 2. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
  • Makowe różyczki 3. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
  • Makowe różyczki 4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 12 równych części (po około 86g każda) i formujemy kulki.
  • Makowe różyczki 5. Każdą kulkę dzielimy na 3 równe części.
  • Makowe różyczki 6. Każdą z trzech części rozwałkowujemy je na cienkie, okrągłe placki (nie będą one zbyt duże – rozwałkowujemy najcieniej jak się da). Na każdą różyczkę potrzebne będą 3 takie placki.
  • Makowe różyczki 7. Każdy z placków smarujemy dość cienko masą makową.
  • Makowe różyczki 8. Placek składamy na pół
  • Makowe różyczki 9. i jeszcze raz na pół. Otrzymamy takie jakby naleśniki.
  • Makowe różyczki 10. Trzy naleśniki układamy tak, aby ich wierzchołki zachodziły na siebie.
  • Makowe różyczki 11. Zwijamy je tworząc kształt róży.
  • Makowe różyczki 12. Gotowe róże przekładamy do formy muffinkowej, którą lekko smarujemy masłem. Odstawimy je na kilka minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Babeczki pieczemy 15-20 minut – aż się zarumienią.
    Opcjonalnie można je przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem – uzyskamy w ten sposób ładną, brązową, błyszczącą skórkę. Muffinki po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować