Ciastka makowe całuski

4.48 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Małe ciasteczka z dużą ilością masy makowej. Bez dodatku jajka. Świetna alternatywa dla drożdżowych makowców. Trudno się od nich oderwać :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa makowa:
    3/4 szklanki maku
    2 łyżki miodu
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki jagód goji

    ciasto:
    120 g miękkiego masła
    220 g mąki pszennej
    120 ml naturalnego jogurtu
    cukier perlisty do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka makowe całuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wsypać do rondelka, zalać wodą (ok. 1,5-2 szklanki), doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut.Odcedzić na sicie. Dodać miód i rodzynki, zmiksować blenderem. Wsypać jagody goji, wymieszać.
  • 2. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę oraz jogurt, wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować, wykrawać formą w kształcie kwiatka z małymi płatkami lub foremką do babeczek. Na każde ciastko nałożyć do połowy nadzienie makowe, złożyć na pół, lekko docisnąć. Wierzch lekko posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 14-15 minut do lekkiego zezłocenia się ciastka. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować