Do "normalnej" strucli makowej nie mam ręki. Zawsze mi rośnie ogromna i pęka.... w tym roku postanowiłam trochę przechytrzyć los i upiekłam małe strucle i wyszły pięknie.
Masa makowa:
200 g maku
100 g kandyzowanych skórek
60 g rodzynek
55 g suszonej żurawiny
70 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
5 łyżek cukru
1 łyżka masła
2 białka
Ciasto:
600 g mąki
200 ml mleka
80 g cukru
2 jajka
2 opakowania drożdży instant
95 g miękkiego masła
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania przepisu:
Małe strucle makowe
1.
Masa makowa:
Mak zalać wodą. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minuty. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sito i zostawić na nim przez 20 minut. Zmielić mak w maszynce do mięsa.
2.
Wszystkie bakalie drobno posiekać. Dodać do maku. Wsypać również cukier, dodać miód i masło. Wymieszać.
3.
Postawić na mały ogień i stale mieszając smażyć aż masło i cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, odłożyć na bok. Wystudzić.
Białka ubić na pianę i wymieszać z masą.
4.
Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, drożdże oraz cukier, wymieszać. Wbić jajka i znów wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrobić na jednolite ciasto. Następnie dodawać po kawałku miękkie masło i wyrabiać na gładkie ciasto. U mnie trwało to 10 minut. Przełożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godziny, półtorej.
5.
Po tym czasie lekko zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm. Pokroić na kawałki o szerokości 5 cm i długości 15.
6.
Lekko rozciągnąć i nałożyć masę makową. Zrolować. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w 180 stopniach około 22-25 minut.
Wyjąć, ostudzić na kratce.
Lukier:
Z wody i cukru zrobić gęsty lukier. Polać nim strucle.
Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze