Makaron domowy - grube nitki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowy makaron i jak tylko mam czas robię go na wiejskich jajeczkach od moich szczęśliwych kurek, a jeszcze jak mamy swoją mąkę to już prawdziwa poezja. Polecam szczególnie tym którzy jeszcze nie robili a naprawdę jest szybki do przygotowania. Ja zrobiłam tym razem grubszy bo taki lubię z rosołem najbardziej.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka soli
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron domowy - grube nitki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Do miski wsypać mąkę, sól oraz wbić jajka. Wyrobić ciasto w razie potrzeby dosypać odrobiną mąki. Gdy ciasto mamy gotowe przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy podsypując mąką. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, podsypujemy mąką grubo na ciasto i pod ciasto. Zwijamy w rulon i kroimy na paseczki co chwila potrzepując to co utniemy. Tak przygotowany makaron posypujemy mąką i odstawiamy na 2-3 godziny.
  • makaron 2. W dużym garnku nastawiamy wodę i solimy gdy zacznie się gotować gotujemy makaron do miękkości ok 15-20 minut aż będzie miękki. Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajemy na słodko lub słono.

Porady

Taki domowy makaron jest o wiele lepszy niż kupny, bardzo szybki do przygotowania i wychodzi naprawdę sporo makaronu, makaron podajemy na słodko lub słono z ulubioną zupą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mąka Makaron świderki (fusilli)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować