Majonez bez jajek w kilka minut

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niezwykle smaczny, prosty majonez bez jaj. Jego bazą jest aquafaba czyli woda z gotowania ciecierzycy, ale może być też ta z gotowej z puszki lub słoika. Zawsze się udaje.

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 ml aquafaby (woda z ugotowanej cieciorki lub z zalewa ze słoika z cieciorką)
    ocet jabłkowy lub sok z cytryny -2 łyżeczki
    musztarda - 1 łyżeczka
    szczypta soli czarna sól Kala Namak lub zwykła biała lub himalajska
    olej rzepakowy - ok. 1 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Majonez

Majonez bez jajek w kilka minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z cieciorki umieścić w naczyniu z resztą składników (oprócz oleju). Zacząć
    miksować blenderem a następnie wlewać olej ciągle miksując. Majonez będzie bardziej gęsty, im więcej oliwy lub oleju dodamy.

Porady

Sól czarna Kala Namak ma specyficzny zapach jajek ( bogata w związki siarki), można ją użyć ale nie jest niezbędna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować