Wegański majonez bez jajek

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 20 min

Zdrowa alternatywa majonezu. ;)

  • 5 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
    3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru brązowego
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/4 szklanki gorącej wody
    300 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Majonez

Wegański majonez bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik prażymy na lekko złoty kolor na suchej patelni. Gorący przesypujemy do dużego kubka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na kilka godzin, minimum pięć.

    Następnie odcedzamy słonecznik, przesypujemy do plastikowego naczynia, dolewamy olej, dodajemy musztardę, ocet, cukier, sól oraz sok z cytryny. Miksujemy na gładki krem. Pod koniec dolewamy powoli 1/4 szklanki gorącej wody, miksujemy jeszcze przez pięć minut.

    Przygotowany majonez przekładamy do wyparzonych słoiczków.
    Będzie doskonałym prezentem dla wege przyjaciół a mięsożerców zachwyci wyjątkowym smakiem. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować