Ciasto Maja

4.5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szukałam inspiracji by upiec coś niecoś na szybko i nie mogłam znaleźć. Otworzyłam szafkę, lodówkę i impulsywnie zaczęłam przyrządzać ciasto. Efektem końcowym chwalę się poniżej, zachęcam wyszło bardzo smaczne i niewielkim kosztem oraz wysiłkiem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka ok 23x33

    Składniki na ciasto jasne:

    - 3 jaja
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 9 łyżek oleju
    - 6 łyżek wody
    - 1 szkl. mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na ciasto ciemne:

    Jak powyżej, w tym cieście do mąki dodać 2 płaskie łyżki kakao

    Krem:

    - 2 szkl. mleka
    - 2 budynie waniliowe
    - 1 kopiasta łyżka maki pszennej
    - laska wanilii (ew. 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
    - kostka dobrego masła
    - 2 połówki brzoskwini z puszki

    Polewa:

    - 100 g margaryny
    - 3 łyżki wody
    - 3 łyżki kakao
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 6 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej

    Dodatkowo:

    - słoiczek kwaśnego dżemu lub powideł
    - 4 łyżki spirytusu
    - 1/3 szkl. przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto maja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na lśniąca glazurkę, dodawać po jednej łyżce oleju naprzemiennie z łyżkami wody, gdy masa jajeczna będzie dokładnie utarta dodawać partiami mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na koniec białka ubite ze szczyptą soli - dodawać mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Piec w temp. 150 st.C przez ok 20-25 minut, uwaga by ciasto się nie przesuszyło.

    Ciasto ciemne: Upiec podobnie jak ciasto białe, dodając kakao.

    Krem: Mleko zagotować (1,5 szkl.) w rondelu, laskę wanilii przepołowić, nasionka za pomocą noża dodać do mleka i samą laskę również, wyjąć gdy mleko zacznie się gotować. W pół szkl. rozrobić budynie z łyżką mąki.Ugotować. Ostudzić i utrzeć z masłem. Brzoskwinie pokroić na bardzo drobną kostkę, przełożyć do kremu i wymieszać za pomocą łyżki. Schłodzić

    Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, dodać kakao i cukier puder mieszać podgrzewając na bardzo wolnym ogniu by nie doprowadzić do zagotowania się, na koniec dodać czekoladę-polewa będzie wtedy błyszcząca, odstawić do wystygnięcia.

    Ciasto ciemne napączować spirytusem rozmieszanym z wodą, a jasne posmarować kwaskowym dżemem. Oba ciasta przekroić wzdłuż i smarować przygotowanym kremem każdą część, składać tak jak na moich zdjęciach, schłodzić i na końcu wyłożyć lsniącą polewę:) SMACZNEGO!!!

Porady

Ciasta wychodzą dość płaskie, uwaga by ich nie przesuszyć podczas pieczenia :) !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort Pszczółka Maja

To może cię zainteresować