Ciasteczka maślane

2.6 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domowe. Serdecznie polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wtorek, 22 listopada 2022
    Ciasteczka maślane
    Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domowe. Serdecznie polecam.





    Składniki na ciasto:

    - 30 dag mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 15 dag masła
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    - 3 duże żółtka
    - 1 łyżka octu jabłkowego

    Dodatkowo:

    - marmolada lub gęste powidła śliwkowe
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

2.6 (5 ocen)

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać do mąki, wlać ocet i zarobić ciasto kruche. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie na stolnicy wałkować ciasto na grubość 2-3 mm i za pomocą kieliszka wykrawać niewielkie krążki. Foremki posmarować tłuszczem, wykładać ciastem - wgniatając je w foremkę i usuwając nadmiar z brzegów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 10-12 min do zrumienienia! Gorące przekladać na talerzu wyłożony ręcznikiem papierowym. Po wystudzenie przełożyć marmoladą lub powidłami i opruszyć pudrem.

    Cenna rada: Ciasteczka można ptzygotować wcześniej np przed świętami i zamrozić - po rozmrożeniu są nadal świeże
    i pachnące. SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować