Torcik makowo-jagodowy

  • wyświetlono: 630 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Połączyłam kilka smaków i muszę przyznać ... mniam ;). Makowy biszkopt oraz jagodowy akcent to naprawdę zgrany duet :) Całość wieńczy krem na bazie bitej śmietany, mascarpone oraz białej czekolady. Łasuchy z pewnością pokuszą się o wypróbowanie mojego przepisu. ZAPRASZAM !!!

anjaa
  • 15 porcje

Składniki

Forma: tortownica o średnicy 24 cm.


Biszkopt makowy:


- 6 jaj

- 1/2 szkl. mąki pszennej + 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3/4 szkl. cukru

- szklanka suchego maku

- 1/3 szkl. oleju rzepakowego


Jagodowa galaretka:


- 1 galaretka wiśniowa lub jagodowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku

- 1 szkl. mrożonych jagód


Krem:


- 250 ml śmietany kremówki

- 250 g serka mascarpone

- 2 łyżki cukru pudru

- 100 g białej czekolady

- 4 łyżki advokatu


Polewa:


- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 ml śmietany kremówki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik makowo-jagodowy

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, na końcu olej miksując na najniższych obrotach. Mąki, proszek i mak wymieszać i porcjami dodawać do masy jajecznej mieszając ręcznie. Biszkopt piec w temp. ok 160 st. C przez 30 minut. wystudzić, przekroić na pół.


    Krem: Białą czekoladę umieścić w kąpieli wodnej do roztopienia i delikatnie przestudzić. Kremówkę wraz z mascarpone i cukrem pudrem zmiksować tak by powstał krem - uwaga by nie przebić! Powoli dodawać czekoladę, advokat i delikatnie zmiksować, schłodzić.


    Galaretka: Tężejącą galaretkę wlać do kielicha z miksera lub blendera, dodać mrożone jagody i zmiksować.


    Polewa: Połamaną czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku, mieszając pilnować by całość się nie zagotowała, gdy składniki dokładnie się wymieszają odstawić do przestudzenia.


    Na połówkę biszkoptu wyłożyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować i od razu wyłożyć owocową galaretkę, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na całości rozsmarować resztę kremu (góra i boki). Ciasto przełożyć do schłodzenia. Na schłodzone wylać polewę :) SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortkremmakbiała czekoladaJagodytort makowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą...

Ciasto dla fanów słodkości z makiem,...

Mini kruche torciki makowe gwiazdki z kremem czekoladowym

Dodane przez: Elisa

Mini kruche torciki makowe gwiazdki z kremem...

Bardzo proste a przede wszystkim...

Świąteczny torcik makowy z żurawiną i białą czekoladą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Gwiazdkowy torcik makowy z żurawiną i białą...

Idealne ciasto dla fanów słodkości...

Orzechowo-jagodowy torcik.

Dodane przez: euphoriaa33

Orzechowo-jagodowy torcik

Nigdy mnie nie zawodzi, zawsze...

Muffinki jagodowe

Dodane przez: Jaga85

Muffinki jagodowe

Szybkie w przygotowania, rewelacyjne...