Torcik makowo-jagodowy

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Więcej niż 10 osób

Połączyłam kilka smaków i muszę przyznać ... mniam ;). Makowy biszkopt oraz jagodowy akcent to naprawdę zgrany duet :) Całość wieńczy krem na bazie bitej śmietany, mascarpone oraz białej czekolady. Łasuchy z pewnością pokuszą się o wypróbowanie mojego przepisu.


ZAPRASZAM !!!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Forma: tortownica o średnicy 24 cm.


    Biszkopt makowy:


    - 6 jaj

    - 1/2 szkl. mąki pszennej + 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 3/4 szkl. cukru

    - szklanka suchego maku

    - 1/3 szkl. oleju rzepakowego


    Jagodowa galaretka:


    - 1 galaretka wiśniowa lub jagodowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku

    - 1 szkl. mrożonych jagód


    Krem:


    - 250 ml śmietany kremówki

    - 250 g serka mascarpone

    - 2 łyżki cukru pudru

    - 100 g białej czekolady

    - 4 łyżki advokatu


    Polewa:


    - 100 g gorzkiej czekolady

    - 100 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort makowy

Torcik makowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, na końcu olej miksując na najniższych obrotach. Mąki, proszek i mak wymieszać i porcjami dodawać do masy jajecznej mieszając ręcznie. Biszkopt piec w temp. ok 160 st. C przez 30 minut. wystudzić, przekroić na pół.


    Krem: Białą czekoladę umieścić w kąpieli wodnej do roztopienia i delikatnie przestudzić. Kremówkę wraz z mascarpone i cukrem pudrem zmiksować tak by powstał krem - uwaga by nie przebić! Powoli dodawać czekoladę, advokat i delikatnie zmiksować, schłodzić.


    Galaretka: Tężejącą galaretkę wlać do kielicha z miksera lub blendera, dodać mrożone jagody i zmiksować.


    Polewa: Połamaną czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku, mieszając pilnować by całość się nie zagotowała, gdy składniki dokładnie się wymieszają odstawić do przestudzenia.


    Na połówkę biszkoptu wyłożyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować i od razu wyłożyć owocową galaretkę, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na całości rozsmarować resztę kremu (góra i boki). Ciasto przełożyć do schłodzenia. Na schłodzone wylać polewę :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jagody Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować