Tort Pszczółka Maja

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Każdej małej solenizantce taki tort sprawi dużo przyjemności.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 15 dag cukru
    ● 15 dag mąki pszennej
    ● łyżka mąki ziemn.
    ● proszek do pieczenia
    Krem:
    ● litr śmietanki 36-proc.
    ● łyżka cukru pudru
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 2 łyżeczki żelatyny
    Oraz:
    ● dżem porzeczkowy
    ● 3 różnokolorowe barwniki spożywcze
    ● polewa czekoladowa
    ● 3 banany
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort pszczółka maja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy. Miksując,
    wsypujemy 1/2 cukru i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy
    resztę cukru i miksujemy
    kilka minut.
  • 2. Mąki z proszkiem do pieczenia
    mieszamy. Przesiewamy
    do masy jajecznej i mieszamy
    drewnianą łyżką na
    gładką masę. Przekładamy do
    tortownicy o śr. 24 cm. Pieczemy
    ok. 30 minut w temperaturze
    200 °C.
  • 3. Śmietankę ubijamy. Dodajemy
    cukier puder i sok z cytryny.
    Dzielimy na pół. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie
    i mieszamy z 1/2 śmietany.
  • 4. Biszkopta kroimy na 3 placki.
    Dwa pierwsze smarujemy
    dżemem, układamy pokrojone
    w plastry banany i śmietanę
    z żelatyną.
  • 5. Do reszty śmietany dodajemy
    barwniki i dekorujemy
    wierzch. Kontury postaci zaznaczamy
    polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować