Tort pszczółka maja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy. Miksując,
wsypujemy 1/2 cukru i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy
resztę cukru i miksujemy
kilka minut.
2.Mąki z proszkiem do pieczenia
mieszamy. Przesiewamy
do masy jajecznej i mieszamy
drewnianą łyżką na
gładką masę. Przekładamy do
tortownicy o śr. 24 cm. Pieczemy
ok. 30 minut w temperaturze
200 °C.
3.Śmietankę ubijamy. Dodajemy
cukier puder i sok z cytryny.
Dzielimy na pół. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie
i mieszamy z 1/2 śmietany.
4.Biszkopta kroimy na 3 placki.
Dwa pierwsze smarujemy
dżemem, układamy pokrojone
w plastry banany i śmietanę
z żelatyną.
5.Do reszty śmietany dodajemy
barwniki i dekorujemy
wierzch. Kontury postaci zaznaczamy
polewą.
Komentarze