Łopatka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: zagotować 1 l wody, przestudzić, dodać obie sole, wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć. Do przestudzonej wody dodać mięso, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek. Wstawić do lodówki na 2 dni, kilka razy mięso przekręcić w wodzie. Następnie mięso wyjąć, osuszyć na durszlaku. Pociąć na 2 cm pasy. Do woreczka od szybkowaru układać warstwami – mięso, żurawinę – do wyczerpania zapasów. Następnie przełożyć całość do naczynia – dobrze ubić mięso. Wstawić do zimnej wody i od zagotowania gotować w temp. 80 stopni 2 godziny. Gdy nadmiar wody odparuje, uzupełnić ją gorącą wodą. Po ugotowaniu – naczynie z mięsem wstawić do zimnej wody. Potem chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Porady
1. do konserwacji mięsa można dodać zioła suszone np. majeranek, rozmaryn.
Komentarze