Łopatka z żurawiną

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowa wędlina - smaczna i zdrowa z szybkowaru. Bez środków konserwujących z dodatkiem suszonej żurawiny. Idealna na kanapki.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 duże łyżki suszonej żurawiny
    Przyprawy:
    1 duży liść laurowy
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    1 łyżeczka soli peklowej
    1 łyżeczka soli kamiennej
    1 duży ząbek czosnku w łupinie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Łopatka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: zagotować 1 l wody, przestudzić, dodać obie sole, wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć. Do przestudzonej wody dodać mięso, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek. Wstawić do lodówki na 2 dni, kilka razy mięso przekręcić w wodzie. Następnie mięso wyjąć, osuszyć na durszlaku. Pociąć na 2 cm pasy. Do woreczka od szybkowaru układać warstwami – mięso, żurawinę – do wyczerpania zapasów. Następnie przełożyć całość do naczynia – dobrze ubić mięso. Wstawić do zimnej wody i od zagotowania gotować w temp. 80 stopni 2 godziny. Gdy nadmiar wody odparuje, uzupełnić ją gorącą wodą. Po ugotowaniu – naczynie z mięsem wstawić do zimnej wody. Potem chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Porady

1. do konserwacji mięsa można dodać zioła suszone np. majeranek, rozmaryn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować