Łopatka gotowana

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

jest delikatna i krucha. Zawsze gości na Wielkanocnym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 duża łopatka wieprzowa
    3 marchewki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 seler
    2 pietruszki
    duży listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    pęczek pietruszki lub lubczyku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Łopatka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łopatka z włoszczyzną 1. Łopatkę myjemy i wkładamy do wysokiego garnka (najlepiej dzień wcześniej ją zamarynować w przyprawach aby nabrała smaku), następnie obieramy warzywa i wkładamy do łopatki. Dodajemy przyprawy i Pietruszkę. Zalewamy wszystko zimną wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od zagotowania 2 godziny. Pozostawiamy ją w gorącej wodzie aby sobie doszła do miękkości lub podajemy po ugotowaniu.
  • łopatka po ugotowaniu 2. Pozostawiamy ją w gorącej wodzie aby sobie doszła do miękkości lub podajemy po ugotowaniu lub na zimno .

Porady

Pozostałe warzywa możemy wykorzystać na sałatkę warzywną, a rosół z łopatki użyć do galacików jeśli zostanie nam mięsko lub ugotować wspaniały żurek,który zawszę robię na Wielkanoc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wieprzowina Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować