Kruche, soczyste mięso w pikantno-słodkiej marynacie. Idealna na rodzinny, niedzielny obiad, wszelkie uroczystości i na zimno, jako dodatek do kanapek.
3 godz.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- po 1 łyżeczce soli (może być morska) i przyprawy uniwersalnej typu jarzynka,
- po 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu, słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu i oregano,
- ok. 1 szklanki wody lub bulionu,
- 1/3 kostki margaryny lub inny tłuszcz do smażenia.
Marynata:
- po 1 łyżce miodu, ostrej musztardy, oliwy z oliwek i keczupu.
Łopatka musztardowo-miodowa z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy. Sypkie przyprawy i zioła mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso, Natarte mięso odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce (do lodówki).
2.Składniki marynaty mieszamy. Mięso smarujemy przygotowaną marynatą i ponownie odstawiamy na około 15 minut w chłodne miejsce.
3.W brytfance (lub innym naczyniu) rozgrzewamy margarynę, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Podlewamy odrobiną wody lub bulionu. Dusimy pod przykryciem do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia podlewamy od czasu do czasu mięso wodą lub bulionem i wytwarzającym się sosem.
Komentarze