Łopatka musztardowo-miodowa z ziołami

4.46 (155 ocen)

  • 3 godz.

Kruche, soczyste mięso w pikantno-słodkiej marynacie. Idealna na rodzinny, niedzielny obiad, wszelkie uroczystości i na zimno, jako dodatek do kanapek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 1 kg łopatki wieprzowej,
    - po 1 łyżeczce soli (może być morska) i przyprawy uniwersalnej typu jarzynka,
    - po 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu, słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu i oregano,
    - ok. 1 szklanki wody lub bulionu,
    - 1/3 kostki margaryny lub inny tłuszcz do smażenia.
    Marynata:
    - po 1 łyżce miodu, ostrej musztardy, oliwy z oliwek i keczupu.
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Łopatka musztardowo-miodowa z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy. Sypkie przyprawy i zioła mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso, Natarte mięso odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce (do lodówki).
  • 2. Składniki marynaty mieszamy. Mięso smarujemy przygotowaną marynatą i ponownie odstawiamy na około 15 minut w chłodne miejsce.
  • 3. W brytfance (lub innym naczyniu) rozgrzewamy margarynę, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Podlewamy odrobiną wody lub bulionu. Dusimy pod przykryciem do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
    W trakcie pieczenia podlewamy od czasu do czasu mięso wodą lub bulionem i wytwarzającym się sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować