Łopatka z piekarnika

4.48 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne mięsko na kanapki i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 1,5 kg
    czosnek 4 ząbki
    cebula 1 szt
    liść laurowy 2 szt
    majeranek
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki Kanapki

Łopatka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w plasterki. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i natrzeć mięso. Dość obficie oprószyć solą i pieprzem. Mięso zwinąć i odstawić na 2-3 godz.

    Po wyjęciu mocno skropić olejem i położyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obsypać majerankiem i obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i czosnkiem. Połamać liście laurowe i obsypać łopatkę.

    Przykryć folią aluminiową i piec ok 45 min w 200-220 stopniach. Zdjąć folię skropić ponownie olejem i piec dalsze ok 20- 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Łopatka Majeranek Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować