Golonka musztardowo-miodowa

4.48 (172 ocen)

Danie, które z pewnością zadowoli naszych mężczyzn. Pyszna chrupiąca, musztardowo-miodowa skórka i mnóstwo mięsa do tego kufelek piwa i nasi faceci będą zachwyceni:)

Składniki:

  • 2 duże golonki (takie po ok. 1,5 kg)
    garść włoszczyzny mrożonej "paski"
    3 kostki rosołowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    kilka ziarenek pieprzu

    Na marynatę
    3 duże łyżki musztardy sarepskiej
    2 duża łyżka musztardy miodowej
    1 duża łyżka miodu
    3 ząbki czosnku
    sól i pieprz

    Ponad to:
    200 ml jasnego piwa do podlewania
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka musztardowo-miodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonka musztardowo-miodowa 1. Golonkę opalić nad gazem, oskrobać nożem i umyć.
  • Golonka musztardowo-miodowa 2. Następnie golonki umieścić w szybkowarze, dodać włoszczyznę, kostki rosołowe i przyprawy. Zalać wodą, zamknąć szybkowar. Gotować 20 minut od chwili zagotowania.
  • Golonka musztardowo-miodowa 3. MarynataCzosnek przecisnąć przez praskę, dodać musztardy, sól, pieprz i miód wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Golonka musztardowo-miodowa 4. Ugotowaną golonkę wystudzić i zimną bardzo dokładnie, za pomocą pędzelka pokryć marynatą. Odstawić golonki do lodówki na całą noc (a przynajmniej na 3-4 godziny). Następnie piec golonki przez 2 h w 180 st C. Ważne jest aby co 20-30 min golonki oblać piwem i obrócić, aby równomiernie się piekły. Na 15 minut przed końcem pieczenia włączyć w piekarniku funkcję grilla aby osiągnąć ładny kolor i chrupiącą skórkę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować