Golonka musztardowo-miodowa

  • wyświetlono: 1886 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie, które z pewnością zadowoli naszych mężczyzn. Pyszna chrupiąca, musztardowo-miodowa skórka i mnóstwo mięsa do tego kufelek piwa i nasi faceci będą zachwyceni:)

20200303_195300

Składniki

2 duże golonki (takie po ok. 1,5 kg)
garść włoszczyzny mrożonej "paski"
3 kostki rosołowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu

Na marynatę
3 duże łyżki musztardy sarepskiej
2 duża łyżka musztardy miodowej
1 duża łyżka miodu
3 ząbki czosnku
sól i pieprz

Ponad to:
200 ml jasnego piwa do podlewania

Sposób przygotowania przepisu:

Golonka musztardowo-miodowa

  • Golonka musztardowo-miodowa1. Golonkę opalić nad gazem, oskrobać nożem i umyć.
  • Golonka musztardowo-miodowa2. Następnie golonki umieścić w szybkowarze, dodać włoszczyznę, kostki rosołowe i przyprawy. Zalać wodą, zamknąć szybkowar. Gotować 20 minut od chwili zagotowania.
  • Golonka musztardowo-miodowa3. MarynataCzosnek przecisnąć przez praskę, dodać musztardy, sól, pieprz i miód wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Golonka musztardowo-miodowa4. Ugotowaną golonkę wystudzić i zimną bardzo dokładnie, za pomocą pędzelka pokryć marynatą. Odstawić golonki do lodówki na całą noc (a przynajmniej na 3-4 godziny). Następnie piec golonki przez 2 h w 180 st C. Ważne jest aby co 20-30 min golonki oblać piwem i obrócić, aby równomiernie się piekły. Na 15 minut przed końcem pieczenia włączyć w piekarniku funkcję grilla aby osiągnąć ładny kolor i chrupiącą skórkę. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babcigolonkakuchnia polskagolonka_zpiwemgolonka_mioddowa

Komentarze

Podobne przepisy

Miodowa golonka

Dodane przez: bogunia1503

MIODOWA GOLONKA

Dużo czasu spędzam w kuchni przygotowując...

Golonka

Dodane przez: ula243

Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej...

Golonke robilam juz setki razy,...

Szynka miodowo-musztardowa

Dodane przez: Kloruś

Szynka miodowo-musztardowa

Szynka przygotowana w ten sposób...

Miodowo-musztardowe żeberka

Dodane przez: Bilcia

Miodowo-musztardowe żeberka

Pyszne, soczyste żeberka marynowane...

skrzydełka

Dodane przez: justi2401

Skrzydełka miodowo-musztardowo-ketchupowe

Chrupiące skrzydełka w słodkiej...

kurczak miodowo-musztardowy

Dodane przez: klementynka

kurczak miodowo-musztardowy

Mięso zawsze marynuję dzień wcześniej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE