Danie, które z pewnością zadowoli naszych mężczyzn. Pyszna chrupiąca, musztardowo-miodowa skórka i mnóstwo mięsa do tego kufelek piwa i nasi faceci będą zachwyceni:)
Składniki:
2 duże golonki (takie po ok. 1,5 kg)
garść włoszczyzny mrożonej "paski"
3 kostki rosołowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
Na marynatę
3 duże łyżki musztardy sarepskiej
2 duża łyżka musztardy miodowej
1 duża łyżka miodu
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Golonka musztardowo-miodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę opalić nad gazem, oskrobać nożem i umyć.
2.Następnie golonki umieścić w szybkowarze, dodać włoszczyznę, kostki rosołowe i przyprawy. Zalać wodą, zamknąć szybkowar. Gotować 20 minut od chwili zagotowania.
3.MarynataCzosnek przecisnąć przez praskę, dodać musztardy, sól, pieprz i miód wszystko razem dokładnie wymieszać.
4.Ugotowaną golonkę wystudzić i zimną bardzo dokładnie, za pomocą pędzelka pokryć marynatą. Odstawić golonki do lodówki na całą noc (a przynajmniej na 3-4 godziny). Następnie piec golonki przez 2 h w 180 st C. Ważne jest aby co 20-30 min golonki oblać piwem i obrócić, aby równomiernie się piekły. Na 15 minut przed końcem pieczenia włączyć w piekarniku funkcję grilla aby osiągnąć ładny kolor i chrupiącą skórkę. Smacznego!
Komentarze