Lody waniliowe z karmelem i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kremowe lody z wyraźnym aromatem wanilii. W połączeniu z gęstym, maślanym, słonawym sosem karmelowym i słonecznikiem są pysznym deserem dla dzieci i dorosłych.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Lody:
    300 ml mleka
    300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
    5 żółtek
    1 laska wanilii
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    90 g cukru

    Sos karmelowy:
    4 łyżki białego cukru
    60ml wody
    6 łyżek śmietany kremówki
    2 łyżki masła
    około 1/3 łyżeczki soli

    słonecznik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody waniliowe

Lody waniliowe z karmelem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lody:
    Do garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodać nasiona z laski wanilii oraz wydrążoną laskę. Zagotować, wyciągnąć laskę wanilii.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem przez sitko do masy jajecznej, cały czas mieszając.
    Całą masę przelać do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Nie zwiększać mocy palnika, masa może się zwarzyć. Masę pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
    100 g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
    Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

    Sos karmelowy:
    Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 4-6 minut w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Przelać do dzbanuszka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lody waniliowe Sos karmelowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować