Lody na gotowanych żółtkach

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowe lody bez maszynki na gotowanych żółtkach. Pozostałe składniki to słodka kremowa śmietanka i naturalny jogurt grecki. Dodatkowo – skórka pomarańczowa i cukier waniliowy dla dopełnienia aromatu. W sam raz na upalne dni.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    330 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu (schłodzona)
    250 g mleka zagęszczonego słodzonego 8% tłuszczu
    3 – 5 łyżek cukru (w zależności jaki stopień słodkości chcemy osiągnąć)
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Bezy Lody Jajko

Lody na gotowanych żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody na gotowanych żółtkach 1. Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka, które przełożyć do miski (białka wykorzystać wg uznania). Wsypać cukier zwykły oraz waniliowy i dokładnie utrzeć lub pognieść tłuczkiem do ziemniaków – na jednolitą masę. Następnie dołożyć mleko zagęszczone oraz jogurt – składniki utrzeć. Dodać ubitą na sztywno śmietankę i dokładnie wymieszać.
  • Lody na gotowanych żółtkach 2. Na końcu wsypać skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do zamykanych pojemników i mrozić co najmniej kilka godzin. W międzyczasie, zanim lody staną się zwarte, masę przemieszać, by skórka pomarańczowa osadziła się w całej objętości lodów.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 1,25 L lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować