Babka na żółtkach

3.45 (31 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka ma piękny żółty kolorek i jeśli będziemy ją przechowywać w szczelnym pojemniku to długo będzie wilgotna i zachowa świeżość.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 żółtek

    1 szkl cukru

    sok z 1/2 cytryny

    1,5 szkl mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 szkl mleka



    lukier cytrynowy
Wystaw ocenę:

3.45 (31 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka na żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości na puszysty krem. Dodać połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, mleko i sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Dodać pozostałą mąkę, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy na babkę i piec w 170 stopniach przez ok 30-40 minut. Ostudzić i polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko Mąka pszenna Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować