Ananasek bez pieczenia

4.5 (185 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczne i lekkie ciasto z kawałkami ananasa w masie budyniowej z bitą śmietaną i czekoladowymi bezami. Ciasto nie wymaga pieczenia, a dzięki dodatkowi soku z limonki i mięty, jest orzeźwiające ;)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SPÓD:

    150 g biszkoptów
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka miodu
    100 g daktyli

    MASA ANANASOWA:

    1 puszka ananasa (340g)
    1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta)
    1 op. budyniu śmietankowego
    50 g masła

    KREM ŚMIETANKOWY:

    1 szklanka śmietanki 30-36 %
    1 łyżka cukru pudru
    bezy czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Bezy Beza

Ananasek bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2bqhqqe 1. Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić dno formy o średnicy 20 cm.
  • image-1nb1fp8 2. Ananasa pokroić w małą kostkę.
    Proszek budyniowy rozprowadzić w pół szklanki napoju, a resztę zagotować. Ugotować budyń i dodać kawałki masła. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się masło rozpuści. Następnie wmieszać kawałki ananasa i wyłożyć budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • image-0mubgx9 3. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę ananasową. Na wierzch wyłożyć skruszone bezy czekoladowe. Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Przed ugotowaniem budyniu warto spróbować napój lub sok, czy nie jest za słodki. Jeżeli tak, to należy go rozcieńczyć z wodą, ale wszystkiego ma być 1 1/2 szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować