Nigdy nie jadłam ani nie piekłam jeszcze takich ciastek, ale z opowieści mojej mamy dowiedziałam się że takie ciasteczka wychodzą bardzo smaczne i bardzo kruche więc postanowiłam to sprawdzić i potwierdzam są przepyszne :)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na jedną blaszkę ciastek:
125 g mąki pszennej tortowej
75 g mąki ziemniaczanej
40-50 g cukru ( przy 40 g ciastka wychodzą deserowe)
2 żółtka z jaj kl L
125 g masła
1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Ciasteczka na gotowanych żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki oprócz żółtek umieszczamy w misce, żółtka ścieramy na tarce na średnich oczkach, a następnie zagniatamy całość i chowamy do lodówki na około 1 godzinę.
2. Po schłodzeniu ciasta, wałkujemy je na grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy w 180 stop. przez 10-15 minut grzanie góra - dół bez termoobiegu
Komentarze