Ciasto karmelowe na herbatnikach - bez pieczenia

4.48 (187 ocen)

  • 30 min

Pyszne i szybkie ciacho bez pieczenia. I co najważniejsze zawsze się udaje.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych
    1 puszka masy kajmakowej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    250 ml smietanki kremówki
    2 łyżeczki żelatyny
    2,5 szklanki mleka
    po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru krysztalu
    1 kostka masła
    3 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    starta czekolada
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Ciasto karmelowe na herbatnikach - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy z przesianymi mąkami i 2 żółtkami. Wlewamy do wrzącego mleka. Mieszając, chwilę gotujemy aż, powstanie budyń. Studzimy i porcjami mieszamy z utartym masłem.
  • 2. W 6 łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Schlodzoną śmietankę ubjamy z 3 łyżkami cukru pudru. Mieszamy z żelatyną.
  • 3. Na blasze o wymiarach 38*23 wykładamy warstwy: herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, i bita śmietana. Wierzch posypujemy starta czekoladą. Ciasto podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować