Lody jogurtowe z kajmakiem

0 (0 ocen)

Pyszny deser na upalne dni.

Składniki:

  • 660 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu (2 opakowania: 2 x 330g)
    460 g masy krówkowej o smaku tradycyjnym (kajmak)
    340 g mleka zagęszczonego nisłodzonego 7,5% tłuszczu
    6 żółtek
    24 g cukru waniliowego (3 opakowania: 3 x 8g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe Kajmak

Lody jogurtowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody jogurtowe z kajmakiem 1. W garnku jajka, mleko i cukier dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, zagotować (masa powinna mieć konsystencję na pograniczu musu i pianki). Wystudzić. Do masy dodać kajmak - wymieszać.
  • Lody jogurtowe z kajmakiem 2. Dołożyć jogurt (schłodzony - z lodówki) i całość zmieszać na jednolitą masę.
  • Lody jogurtowe z kajmakiem 3. Masę lodową przełożyć do pojemników, zamknąć i mrozić co najmniej 12 godzin.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymuje się około 1,5 L lodów. Lody nie wymagają mieszania podczas mrożenia - masa nie krystalizuje. Niewielkie kryształki lodu widoczne są dopiero w trzeciej dobie mrożenia. Lody nadają się do podania bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować