Lekka zupka z młodych warzyw

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chyba wszyscy lubią młode warzywa - mają delikatny, słodki smak, są chrupiące i do tego super zdrowe :) Zawsze gdy pojawiają się młode warzywa, ja albo Mama robimy taką zupkę. Jest pyszna i super zdrowa, do tego przygotowuje się ją dosłownie w pół godziny :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - około 6-7 młodych marchewek
    - 1-2 młode pietruszki z natką
    - 3 garści młodych strączków groszku
    - pęczek młodego koperku
    - 1-2 łyżki śmietany 12-18%
    - 1-2 gałązki świeżego lubczyku
    - kawałek selera
    - 2-3 liście laurowe
    - 2 kulki ziela angielskiego
    - opcjonalnie 2-3 młode ziemniaczki
    - opcjonalnie 2 garści makaronu
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Lekka zupka z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka nalewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy lubczyk, seler, liście laurowe, ziele angielskie i lekko solimy. Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut.
  • 2. Marchewkę pozbawiamy naci, nie skrobiemy tylko starannie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Skórka na tak młodej marchewce jest bardzo delikatna i cieniutka, poza tym pod nią jest cała masa witamin, więc szkoda ich tracić. Jeśli macie marchewkę z własnego ogródka lub innego pewnego źródła, spokojnie zostawcie skórkę. W innym wypadku można lekko oskrobać.
  • 3. Pokrojoną w plasterki marchewkę wrzucamy do garnka i gotujemy dosłownie 5-10 minut. Jest tak delikatna, że spokojnie się ugotuje.
  • 4. W czasie, gdy gotuje się marchewka, przygotowujemy groch: obrywamy te ''szypułki'' ze strączków i ciągnącą się od nich strunę. Myjemy strączki pod wodą, przełamujemy je na pół, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli chcemy dodać młode kartofelki, to skrobiemy je, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do zupy. Jeśli chcemy dodać makaron, to też dodajemy go właśnie teraz.
  • 5. Po upływie tego czasu lub gdy zmiękną ziemniaczki i makaron się ugotuje, siekamy natkę pietruszki i koperek i dodajemy do zupy. Zostawiamy na chwilę (2-3 minutki). Gasimy ogień pod garnkiem. W dużym kubku rozrabiamy śmietanę z chochelką zupy. Starannie rozmieszaną zawartość kubka dolewamy do garnka. Mieszamy starannie, jeszcze raz próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na gorąco, posypane świeżym koperkiem.



    Smacznego!!!!

Porady

1. Jeśli ktoś lubi, może dodać do zupy łyżkę koncentratu pomidorowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować