Lekka zupka z młodych warzyw

  • wyświetlono: 161 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chyba wszyscy lubią młode warzywa - mają delikatny, słodki smak, są chrupiące i do tego super zdrowe :) Zawsze gdy pojawiają się młode warzywa, ja albo Mama robimy taką zupkę. Jest pyszna i super zdrowa, do tego przygotowuje się ją dosłownie w pół godziny :)

Bez tytułu
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

- około 6-7 młodych marchewek
- 1-2 młode pietruszki z natką
- 3 garści młodych strączków groszku
- pęczek młodego koperku
- 1-2 łyżki śmietany 12-18%
- 1-2 gałązki świeżego lubczyku
- kawałek selera
- 2-3 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- opcjonalnie 2-3 młode ziemniaczki
- opcjonalnie 2 garści makaronu
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Lekka zupka z młodych warzyw

  • 1. Do garnka nalewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy lubczyk, seler, liście laurowe, ziele angielskie i lekko solimy. Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut.
  • 2. Marchewkę pozbawiamy naci, nie skrobiemy tylko starannie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Skórka na tak młodej marchewce jest bardzo delikatna i cieniutka, poza tym pod nią jest cała masa witamin, więc szkoda ich tracić. Jeśli macie marchewkę z własnego ogródka lub innego pewnego źródła, spokojnie zostawcie skórkę. W innym wypadku można lekko oskrobać.
  • 3. Pokrojoną w plasterki marchewkę wrzucamy do garnka i gotujemy dosłownie 5-10 minut. Jest tak delikatna, że spokojnie się ugotuje.
  • 4. W czasie, gdy gotuje się marchewka, przygotowujemy groch: obrywamy te ''szypułki'' ze strączków i ciągnącą się od nich strunę. Myjemy strączki pod wodą, przełamujemy je na pół, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli chcemy dodać młode kartofelki, to skrobiemy je, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do zupy. Jeśli chcemy dodać makaron, to też dodajemy go właśnie teraz.
  • 5. Po upływie tego czasu lub gdy zmiękną ziemniaczki i makaron się ugotuje, siekamy natkę pietruszki i koperek i dodajemy do zupy. Zostawiamy na chwilę (2-3 minutki). Gasimy ogień pod garnkiem. W dużym kubku rozrabiamy śmietanę z chochelką zupy. Starannie rozmieszaną zawartość kubka dolewamy do garnka. Mieszamy starannie, jeszcze raz próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na gorąco, posypane świeżym koperkiem.



    Smacznego!!!!

Porady

1. Jeśli ktoś lubi, może dodać do zupy łyżkę koncentratu pomidorowego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupa jarzynowazupa z młodych warzywwiosenna zupa

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zupa z młodych warzyw

Lekka i smaczna zupa z młodych...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Lekka zupa z młodej kapusty, papryki, boczku...

Jest to zupa lekka, bez zasmażek,...

dary lata -zupa

Dodane przez: Koronowianka

Zupa dary lata z młodymi warzywami

Taka ilość różnych młodych warzyw...

Lekka zupka rybna

Dodane przez: EwaSidor

Lekka zupka rybna

Lekka zdrowa zupka na święta i...

Zupa z młodych ziemniaków i letnich warzyw

Dodane przez: kamila19851

Zupa z młodych ziemniaków i letnich warzyw

Bardzo smaczna, letnia zupa.

Zupa z młodych warzyw z pierożkami

Dodane przez: Justine_Mazur

Zupa z młodych warzyw z pierożkami

Dzisiejsza propozycja na obiad...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE