Lekka jak puch rolada bezowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekka, puszysta, delikatna, kremowa w środku. Rolada idealna. Owoce można dowolnie zamieniać za każdym razem uzyskując inne ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 białka
    150g cukru drobnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli

    Krem:
    250ml śmietanki 36%
    125g mascarpone
    3 lyzki cukru pudru

    Świeże truskawki lub inne owoce do środka rolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada

Lekka jak puch rolada bezowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Ubijamy tak długo, aż między palcami nie będzie czuć kryształków cukru, a beza będzie lśniąca.
    Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się składników.
  • 2. Ubitą bezę rozsmarować równo na blaszce z piekarnika zostawiajac po 1-2 cm z każdego boku.
    Piec 15-17 min. w 180 st. góra-dół
  • 3. Na ręczniku posypać na zmianę cukier puder i mąkę migdałową lub płatki migdałowe (opcjonalnie). Bezę od razu po upieczeniu wyłożyć na ręcznik, zdjąć papier do pieczenia.
  • 4. Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić razem na sztywny krem. Rozsmarować go na bezie, na środku położyć odsączone mandarynki. Zawinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Schłodzić kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować