Lekka jak puch rolada bezowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Ubijamy tak długo, aż między palcami nie będzie czuć kryształków cukru, a beza będzie lśniąca.
Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się składników.
2.Ubitą bezę rozsmarować równo na blaszce z piekarnika zostawiajac po 1-2 cm z każdego boku.
Piec 15-17 min. w 180 st. góra-dół
3.Na ręczniku posypać na zmianę cukier puder i mąkę migdałową lub płatki migdałowe (opcjonalnie). Bezę od razu po upieczeniu wyłożyć na ręcznik, zdjąć papier do pieczenia.
4.Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić razem na sztywny krem. Rozsmarować go na bezie, na środku położyć odsączone mandarynki. Zawinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Schłodzić kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Komentarze