Wspaniały deser dla małych i dużych łasuchów,puszysty truskawkowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę coś pysznego.
1 godz. 30 min
Składniki:
na bezę:
5 białek jaj
280 g cukru kryształu
2,5 łyżeczki maki ziemniaczanej
na mus truskawkowy:
500 g świeżych lub mrożonych truskawek
500 ml śmietanki 30
250 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny
60 ml wody
kilka kropli soku z cytryny
ponadto:
truskawki do dekoracji
Rolada bezowa z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka o temperaturze pokojowej ubić za pomocą miksera na sztywna pianę.
Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną i ubijać do momentu,aż cukier się rozpuści,a pina zrobi się świecąca.
Blaszkę do pieczenia 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować ubitą pianę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 35-40 minut,wystudzić.
2.Truskawki pozbawić szypułek,umyć przełożyć do blendera dodać cukier puder i zmiksować na mus,następnie dodać sok z cytryny,serek mascarpone i zmiksować krótko mikserem do połączenia się składników.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,napęczniałą rozpuścić w mikrofalówce.
Zimną żelatynę połączyć z musem truskawkowym.
Schłodzona śmietankę ubić za pomocą miksera na na sztywno,4 łyżki odłożyć do dekoracji,wstawić do lodówki,resztę połączyć z musem truskawkowym,z musu truskawkowego również odłożyć 4 łyżki do dekoracji.Obie części musu wstawić na chwilę do lodówki.
3.Ostudzoną bezę przełożyć na pergamin(górą do dołu)zdjąć papier z rolady i na całej powierzchni rolady rozłożyć mus truskawkowy.
Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem,zwinąć roladę zaczynając od dłuższego boku.
Pozostałą część śmietanki oraz musu przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nimi roladę,na roladzie ułożyć truskawki.
Komentarze