Rolada bezowa z mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i łatwa w wykonaniu rolada bezowa z kremowym nadzieniem i mandarynkami

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 roladę:

    4 białka
    150g cukru drobnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli

    Krem:
    250ml śmietanki 36%
    125g mascarpone
    3 lyzki cukru pudru

    1 puszka Mandarynek (odsączyć wcześniej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Beza

Rolada bezowa z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Ubijamy tak długo, aż między palcami nie będzie czuć kryształków cukru, a beza będzie lśniąca
  • 2. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się składników.
  • 3. Ubitą bezę rozsmarować równo na blaszce z piekarnika zostawiajac po 1-2 cm z każdego boku.
    Piec 15-17 min. w 180 st. góra-dół
  • 4. Na ręczniku posypać na zmianę cukier puder i mąkę migdałową lub płatki migdałowe (opcjonalnie). Bezę od razu po upieczeniu wyłożyć na ręcznik, zdjąć papier do pieczenia.
  • 5. Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić razem na sztywny krem. Rozsmarować go na bezie, na środku położyć odsączone mandarynki. Zawinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Schłodzić kilka godzin w lodówce przed podaniem.

Porady

Beza nie może być mocno wysuszona, ponieważ popęka podczas zwijania. Powinna być lekko piankowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rolada bezowa z mandarynkami

To może cię zainteresować